073 7200 200

Milieurecht

Op grond van artikel 21 van de Grondwet is de overheid verantwoordelijk voor de bewoonbaarheid van het land en de bescherming en verbetering van het leefmilieu. Deze zorg voor het milieu wordt via het milieurecht geëffectueerd.

Wat is het milieurecht?

Met het milieurecht bedoelen we alle wet- en regelgeving die betrekking heeft op het milieu. Daarbij gaat het kort gezegd om de bescherming van de bodem, lucht, water en de natuur. De belangrijkste wet in het milieurecht is de Wet milieubeheer (Wm). In deze wet staan onder meer regels over de Milieueffectrapportage (MER) luchtkwaliteit, afvalstoffen en geluid. Ook in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) is veel milieurecht opgenomen.  Het milieurecht is een breed en boeiend rechtsgebied dat zeer dynamisch is. Wetgeving en jurisprudentie zijn volop in beweging.

Milieurecht voor bedrijven

Wanneer u als bedrijf activiteiten ontplooit die gevolgen kunnen hebben voor het milieu, dan heeft u zich aan bepaalde regels te houden. Deze regels staan meestal in de omgevingsvergunning milieu of het Activiteitenbesluit. De gemeente of omgevingsdienst controleert regelmatig of u zich aan deze regels houdt. Als dat niet het geval is, wordt handhavend opgetreden. Omdat dit grote gevolgen kan hebben, bijvoorbeeld stillegging van uw bedrijf, adviseren wij nadrukkelijk om een gespecialiseerde jurist of advocaat milieurecht in te schakelen.

Advocaat gespecialiseerd in milieurecht

Omdat de wetgeving en jurisprudentie op het gebied van milieurecht technisch van aard is en volop in beweging, is het verstandig een advocaat of jurist milieurecht om advies of een second opinion te vragen mocht u met milieurecht te maken krijgen. Het tijdig inwinnen van advies kan u als projectontwikkelaar geld en tijd besparen.

Ook voor gemeenten zijn de ontwikkelingen binnen het milieurecht niet altijd bij te houden.

De kennis van onze advocaten is up-to-date. Neem contact met ons op voor een kop koffie. We komen graag langs!

Wat klanten over ons zeggen

Referenties

Bent u op zoek naar een bestuursrecht advocaat die uw belangen op een zorgvuldige en adequate manier behartigt. Een advocaat die de weg binnen de bestuursrechtspraak en wet- en regelgeving als geen ander kent? Snijders Bestuursrecht is zo een advocatenkantoor. Veel mensen kiezen voor ons als advocaat bestuursrecht door onze duidelijke, laagdrempelige en deskundige manier van werken.

Klantbeoordeling Op basis van 3 referenties
9,0

Bedankt voor de fijne samenwerking. Ik wil je enorm bedanken voor jouw hulp en de krachtige brief!

Ilhem Mess

Wij wilden graag een project lostrekken bij de Gemeente Tilburg. Hiervoor heeft Snijders Bestuursrecht een memo geschreven dat wij hebben ingebracht. Gemeente Tilburg vond de memo zeer verhelderend en duidelijk. Iets wat ze niet vaak mee maakten, omdat er meestal wollige taal gebruikt wordt. Dus mijn dank daarvoor!

Helmut Hetzenauer
HIG Invest

Mijn ervaringen met Snijders zijn louter positief. Wij hadden een stikstofprobleem en ik had op  zeer korte termijn juridisch advies nodig. Ze vonden de tijd voor mij en hebben ons de goede richting in gestuurd om het op te lossen.

Alex van Veen
Napoleon Grills/Wolf Steel Europe BV

Het laatste nieuws

Actueel

Als gespecialiseerd advocaat in het bestuursrecht is het van belang om op de hoogte te zijn én te blijven van de actualiteit en laatste ontwikkelingen. Wij laten u graag kennismaken met deze ontwikkelingen, bijzondere cases en meest interessante vraagstukken. 

Ruimere toegang tot bestuursrechter
De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: de Afdeling) heeft recent twee richtinggevende [...]
Alles over de Omgevingswet
Het belangrijkste doel van de Omgevingswet is het vereenvoudigen en samenbrengen van regels voor ruimtelijke [...]
Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW)
De coronamaatregelen hebben grote gevolgen voor veel bedrijven. De overheid heeft daarom de Tijdelijke Noodmaatregel [...]