073 7200 200

Openbare orde en veiligheid

Iedereen wil zich veilig en prettig voelen op straat en in zijn of haar directe woonomgeving. Samen met de politie is de burgemeester verantwoordelijk voor het handhaven van de ‘openbare orde en veiligheid’. De politie doet dit via het strafrecht en de burgemeester via het bestuursrecht.

Wat is openbare orde en veiligheid?

Openbare orde en veiligheid is een breed begrip. Het gaat om een veilige woon- en leefomgeving. Daarom is de burgemeester verantwoordelijk voor de aanpak van drugscriminaliteit en ondermijning, de aanpak van radicalisering, het handhaven van de regels binnen zijn/ haar gemeente, sluiten van overlast gevende panden en de veiligheid van evenementen, etc. Kortom: de burgemeester is ervoor verantwoordelijk dat het dagelijks leven binnen zijn/haar gemeente ordelijk verloopt en dat inwoners zich veilig voelen.

Een ingewikkelde taak, waarvoor de burgemeester stevige bevoegdheden heeft gekregen. Op grond van artikel 13b Opiumwet kan de burgemeester bijvoorbeeld een woning of andere ruimte sluiten wanneer er drugs worden aangetroffen. Met de wet Bibob -de wet Bevordering integriteitbeoordelingen door het openbaar bestuur- krijgen bestuursorganen – waaronder de burgemeester – bevoegdheden om (georganiseerde) criminaliteit te voorkomen en te bestrijden. Zo kunnen vergunningen worden geweigerd als er een ernstig vermoeden is dat deze worden gebruikt om geld wit te wassen. Ook is de burgemeester verantwoordelijk voor cameratoezicht, mag hij/zij een tijdelijk huisverbod opleggen en kan een burgemeester noodbevelen en noodverordeningen uitvaardigen.

Het inzetten van deze bevoegdheden gebeurt in uitzonderlijke, niet alledaagse situaties. Wellicht heeft u daarom als burgemeester behoefte aan een advies of second opinion. Wanneer u als burger of bedrijf te maken heeft met een besluit dat u treft, is het ook verstandig juridisch advies in te winnen. Gevolgen kunnen verstrekkend zijn. Uw bedrijfspand kan zomaar voor een jaar worden gesloten door de burgemeester wanneer een hennepkwekerij is aangetroffen.

Dé adviseur op gebied van openbare orde en veiligheid

Mr. Annemarie Posset van Snijders Bestuursrecht heeft veel burgemeesters geadviseerd op het gebied van openbare orde en veiligheid. Daarnaast was ze ook lid van de gemeenteraad van ’s-Hertogenbosch. Een uitstekende sparringpartner en adviseur op het gebied van openbare orde en veiligheid dus én ze adviseert ook bedrijven en ondernemers op dit vlak.

Meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wat klanten over ons zeggen

Referenties

Bent u op zoek naar een bestuursrecht advocaat die uw belangen op een zorgvuldige en adequate manier behartigt. Een advocaat die de weg binnen de bestuursrechtspraak en wet- en regelgeving als geen ander kent? Snijders Bestuursrecht is zo een advocatenkantoor. Veel mensen kiezen voor ons als advocaat bestuursrecht door onze duidelijke, laagdrempelige en deskundige manier van werken.

Klantbeoordeling Op basis van 3 referenties
9,0

Bedankt voor de fijne samenwerking. Ik wil je enorm bedanken voor jouw hulp en de krachtige brief!

Ilhem Mess

Wij wilden graag een project lostrekken bij de Gemeente Tilburg. Hiervoor heeft Snijders Bestuursrecht een memo geschreven dat wij hebben ingebracht. Gemeente Tilburg vond de memo zeer verhelderend en duidelijk. Iets wat ze niet vaak mee maakten, omdat er meestal wollige taal gebruikt wordt. Dus mijn dank daarvoor!

Helmut Hetzenauer
HIG Invest

Mijn ervaringen met Snijders zijn louter positief. Wij hadden een stikstofprobleem en ik had op  zeer korte termijn juridisch advies nodig. Ze vonden de tijd voor mij en hebben ons de goede richting in gestuurd om het op te lossen.

Alex van Veen
Napoleon Grills/Wolf Steel Europe BV

Het laatste nieuws

Actueel

Als gespecialiseerd advocaat in het bestuursrecht is het van belang om op de hoogte te zijn én te blijven van de actualiteit en laatste ontwikkelingen. Wij laten u graag kennismaken met deze ontwikkelingen, bijzondere cases en meest interessante vraagstukken. 

Ruimere toegang tot bestuursrechter
De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: de Afdeling) heeft recent twee richtinggevende [...]
Alles over de Omgevingswet
Het belangrijkste doel van de Omgevingswet is het vereenvoudigen en samenbrengen van regels voor ruimtelijke [...]
Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW)
De coronamaatregelen hebben grote gevolgen voor veel bedrijven. De overheid heeft daarom de Tijdelijke Noodmaatregel [...]