073 7200 200

Handhaving

Wetten en regels zijn er niet voor niets. Ze dienen om de openbare orde en veiligheid te garanderen. Daarom worden ze door de overheid gehandhaafd. In de Algemene wet bestuursrecht is vastgelegd hoe de overheid wetten en regels mag handhaven en welke spelregels ze in acht moet nemen.

Beginselplicht tot handhaven

De overheid heeft een beginselplicht tot handhaven. Dus bouwt uw buurman in strijd met de regels, dan moet in dit geval de gemeente in beginsel handhavend optreden. Om dit gedaan te krijgen moet u een handhavingsverzoek bij de gemeente indienen. De gemeente is verplicht om een schriftelijk besluit op uw verzoek te nemen. Tegen dit besluit kunt u bezwaar of beroep instellen. Heeft u hulp nodig bij zo’n verzoek? Neem contact met ons op, Snijders Bestuursrecht adviseert u graag.

Dwangsom

Wanneer een gemeente een overtreding ongedaan wil maken, kan zij een last onder dwangsom opleggen. In de last staat beschreven wat de overtreder moet doen. Als de overtreder niet aan de last voldoet dan verbeurt hij een dwangsom. Een dwangsom is een geldbedrag dat per overtreding of per tijdseenheid dat een overtreding voortduurt, moet worden betaald.

Bestuursdwang

Een gemeente kan er ook voor kiezen om een last onder bestuursdwang op te leggen. In de last staat beschreven wat de overtreder moet doen. Als niet aan de last wordt voldaan, dan gaat de gemeente dit voor u doen en de kosten verhalen. Bestuursdwang is bij uitstek geschikt om in spoedeisende gevallen toe te passen. Zo kan de gemeente snel een einde maken aan een gevaarlijke situatie.

Bestuurlijke boete

In sommige gevallen kan een gemeente ook een geldboete opleggen, ook wel bestuurlijke boete genoemd. De bestuurlijke boete is er -in tegenstelling tot een dwangsom of bestuursdwang- niet op gericht om de illegale situatie te beëindigen, maar is echt bedoeld als straf.

Vanzelfsprekend is het opleggen van een handhavingsinstrument aan voorwaarden verbonden. Ook dient er in principe altijd eerst een waarschuwing te worden gegeven voordat daadwerkelijk wordt gehandhaafd.

Wilt u als gemeente advies over handhavingsmogelijkheden of heeft u van de gemeente een handhavingsbesluit ontvangen waarover u advies wilt? Snijders Bestuursrecht heeft ruime ervaring op dit gebied. Neem contact met ons op.

Wat klanten over ons zeggen

Referenties

Bent u op zoek naar een bestuursrecht advocaat die uw belangen op een zorgvuldige en adequate manier behartigt. Een advocaat die de weg binnen de bestuursrechtspraak en wet- en regelgeving als geen ander kent? Snijders Bestuursrecht is zo een advocatenkantoor. Veel mensen kiezen voor ons als advocaat bestuursrecht door onze duidelijke, laagdrempelige en deskundige manier van werken.

Klantbeoordeling Op basis van 3 referenties
9,0

Mijn ervaringen met Snijders zijn louter positief. Wij hadden een stikstofprobleem en ik had op  zeer korte termijn juridisch advies nodig. Ze vonden de tijd voor mij en hebben ons de goede richting in gestuurd om het op te lossen.

Alex van Veen
Napoleon Grills/Wolf Steel Europe BV

Bedankt voor de fijne samenwerking. Ik wil je enorm bedanken voor jouw hulp en de krachtige brief!

Ilhem Mess

Wij wilden graag een project lostrekken bij de Gemeente Tilburg. Hiervoor heeft Snijders Bestuursrecht een memo geschreven dat wij hebben ingebracht. Gemeente Tilburg vond de memo zeer verhelderend en duidelijk. Iets wat ze niet vaak mee maakten, omdat er meestal wollige taal gebruikt wordt. Dus mijn dank daarvoor!

Helmut Hetzenauer
HIG Invest

Het laatste nieuws

Actueel

Als gespecialiseerd advocaat in het bestuursrecht is het van belang om op de hoogte te zijn én te blijven van de actualiteit en laatste ontwikkelingen. Wij laten u graag kennismaken met deze ontwikkelingen, bijzondere cases en meest interessante vraagstukken. 

Ruimere toegang tot bestuursrechter
De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: de Afdeling) heeft recent twee richtinggevende [...]
Alles over de Omgevingswet
Het belangrijkste doel van de Omgevingswet is het vereenvoudigen en samenbrengen van regels voor ruimtelijke [...]
Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW)
De coronamaatregelen hebben grote gevolgen voor veel bedrijven. De overheid heeft daarom de Tijdelijke Noodmaatregel [...]