073 7200 200

Wet Bibob

Met de wet Bibob wordt de ‘Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur’ bedoeld. Deze wet is hét belangrijkste instrument van de overheid om ondermijning aan te pakken. Met de wet Bibob kan de overheid voorkomen dat zij ongewild criminele activiteiten faciliteert.

Toepassingsbereik

De wet Bibob is van toepassing op aanbestedingen, vastgoedtransacties, subsidies, vergunningen en ontheffingen. Wanneer iemand een aanvraag doet voor één van bovengenoemde zaken, gaat de overheid extra onderzoek doen volgens de Bibob procedure.

Wat is de wet Bibob procedure?

Als de wet Bibob van toepassing is verklaard op de aanvraag, dan betekent het dat de overheid extra informatie nodig heeft om te beoordelen of er gevaar bestaat dat de medewerking van de overheid misbruikt wordt voor criminele activiteiten. De overheid gaat een zogenaamd Bibob onderzoek uitvoeren om hier achter te komen.

Inhoud van het Bibob-onderzoek

Voor een Bibob-onderzoek moeten er extra formulieren ingevuld worden en bewijsstukken worden ingediend. Op basis van deze informatie kan een overheid de aanvraag weigeren als zij van oordeel is dat er een ernstig gevaar bestaat dat de medewerking zal worden misbruikt voor criminele activiteiten.

Als er onduidelijkheid blijft bestaan, kan de overheid een nader onderzoek door Bureau Bibob laten uitvoeren. Het Bureau Bibob heeft meer onderzoeksmogelijkheden dan bijvoorbeeld een gemeente. Het Bureau Bibob voert het gevraagde onderzoek uit en adviseert de overheid over de mate van gevaar dat de gevraagde vergunning zal worden gebruikt voor criminele activiteiten.

Doorgaans wordt er veel tijd genomen voor het Bibob-onderzoek. Toch zijn er wel degelijk wettelijke beslistermijnen. Zo moet het bureau Bibob binnen 8 weken een advies uitbrengen en moet de overheid de reguliere beslistermijnen in acht nemen.

Snijders Bestuursrecht voor advies

Heeft u als gemeente te maken met Bibob-zaken en heeft u advies nodig? Onze juristen en advocaten hebben ruime ervaring om u goed van dienst te zijn.

Heeft u een aanvraag ingediend en is de wet Bibob van toepassing? Onze ervaring is dat Bibob-formulieren lang en ingewikkeld zijn. Ook moeten vaak nog veel bewijsstukken worden ingediend. Ons advies is om tijdig hulp in te roepen. Wij hebben ruime ervaring op dit vlak waarmee voorkomen wordt dat er een ellenlange procedure ontstaat. Wordt uw aanvraag afgewezen op grond van de wet Bibob? Win dan juridisch advies in. Een afwijzing kan namelijk zeer grote gevolgen hebben voor de toekomst.

Wat klanten over ons zeggen

Referenties

Bent u op zoek naar een bestuursrecht advocaat die uw belangen op een zorgvuldige en adequate manier behartigt. Een advocaat die de weg binnen de bestuursrechtspraak en wet- en regelgeving als geen ander kent? Snijders Bestuursrecht is zo een advocatenkantoor. Veel mensen kiezen voor ons als advocaat bestuursrecht door onze duidelijke, laagdrempelige en deskundige manier van werken.

Klantbeoordeling Op basis van 3 referenties
9,0

Mijn ervaringen met Snijders zijn louter positief. Wij hadden een stikstofprobleem en ik had op  zeer korte termijn juridisch advies nodig. Ze vonden de tijd voor mij en hebben ons de goede richting in gestuurd om het op te lossen.

Alex van Veen
Napoleon Grills/Wolf Steel Europe BV

Wij wilden graag een project lostrekken bij de Gemeente Tilburg. Hiervoor heeft Snijders Bestuursrecht een memo geschreven dat wij hebben ingebracht. Gemeente Tilburg vond de memo zeer verhelderend en duidelijk. Iets wat ze niet vaak mee maakten, omdat er meestal wollige taal gebruikt wordt. Dus mijn dank daarvoor!

Helmut Hetzenauer
HIG Invest

Bedankt voor de fijne samenwerking. Ik wil je enorm bedanken voor jouw hulp en de krachtige brief!

Ilhem Mess

Het laatste nieuws

Actueel

Als gespecialiseerd advocaat in het bestuursrecht is het van belang om op de hoogte te zijn én te blijven van de actualiteit en laatste ontwikkelingen. Wij laten u graag kennismaken met deze ontwikkelingen, bijzondere cases en meest interessante vraagstukken. 

Ruimere toegang tot bestuursrechter
De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: de Afdeling) heeft recent twee richtinggevende [...]
Alles over de Omgevingswet
Het belangrijkste doel van de Omgevingswet is het vereenvoudigen en samenbrengen van regels voor ruimtelijke [...]
Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW)
De coronamaatregelen hebben grote gevolgen voor veel bedrijven. De overheid heeft daarom de Tijdelijke Noodmaatregel [...]