073 7200 200

Ondermijning

Met ondermijning wordt vermenging tussen de onderwereld en bovenwereld bedoeld. Hierdoor worden de rechtstaat en openbare orde ondermijnd. Criminele activiteiten verplaatsen zich naar het dagelijks leven, waardoor veiligheid, leefbaarheid en rust worden verstoord. Kortom: de maatschappij wordt ontwricht.

Wat valt allemaal onder ondermijning?

We hebben allemaal met ondermijning te maken, ook al is het op het eerste gezicht misschien niet zichtbaar. Een hennepkwekerij in een woning is van buitenaf vaak niet direct zichtbaar, het kan echter wel gevaar voor de buurt opleveren. Denk maar aan het risico op een woningbrand.

Als vastgoedeigenaar is het ook verstandig om alert te zijn. Criminelen zijn altijd op zoek naar locaties voor het ontplooien van hun activiteiten en voor u het weet zit er een XTC-lab of hennepkwekerij in uw bedrijfspand met alle nare gevolgen van dien.

Ook het feit dat in straten of buurten bepaalde winkels of branches zijn oververtegenwoordigd is een uiting van ondermijning. Zeker in grote steden zijn er vaak veel meer kapsalons, shoarmazaken en nagelstudio’s dan logischerwijs zou passen bij een gezonde vraag-aanbodsituatie. Het lijken gewone winkels, maar vaak worden zij gebruikt om crimineel geld wit te wassen. Hoogleraar Pieter Tops omschrijft het als volgt: “Aan de achterkant van Nederland ontwikkelt zich een schaduwwereld die, ofschoon crimineel van aard, sociaal is ingebed in wijken en dorpen, en die buiten de greep valt en vaak zelfs buiten het gezicht van onze overheden.”

Optreden tegen ondermijning

Hoewel dat niet bij alle gemeenten bekend is, kan hiertegen worden opgetreden. Gemeenten kunnen in hun Algemene Plaatselijke Verordening (APV) een vergunningplicht voor bepaalde bedrijfscategorieën opnemen. Een dergelijke vergunningplicht moet worden onderbouwd met redenen van openbare orde en veiligheid wil het instrument juridisch houdbaar zijn. Ook zijn er tal van andere mogelijkheden om op te treden.

Wilt u als gemeente advies over hoe dit juridisch goed te regelen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij hebben ruime ervaring en zijn u graag van dienst.

Wat klanten over ons zeggen

Referenties

Bent u op zoek naar een bestuursrecht advocaat die uw belangen op een zorgvuldige en adequate manier behartigt. Een advocaat die de weg binnen de bestuursrechtspraak en wet- en regelgeving als geen ander kent? Snijders Bestuursrecht is zo een advocatenkantoor. Veel mensen kiezen voor ons als advocaat bestuursrecht door onze duidelijke, laagdrempelige en deskundige manier van werken.

Klantbeoordeling Op basis van 3 referenties
9,0

Wij wilden graag een project lostrekken bij de Gemeente Tilburg. Hiervoor heeft Snijders Bestuursrecht een memo geschreven dat wij hebben ingebracht. Gemeente Tilburg vond de memo zeer verhelderend en duidelijk. Iets wat ze niet vaak mee maakten, omdat er meestal wollige taal gebruikt wordt. Dus mijn dank daarvoor!

Helmut Hetzenauer
HIG Invest

Mijn ervaringen met Snijders zijn louter positief. Wij hadden een stikstofprobleem en ik had op  zeer korte termijn juridisch advies nodig. Ze vonden de tijd voor mij en hebben ons de goede richting in gestuurd om het op te lossen.

Alex van Veen
Napoleon Grills/Wolf Steel Europe BV

Bedankt voor de fijne samenwerking. Ik wil je enorm bedanken voor jouw hulp en de krachtige brief!

Ilhem Mess

Het laatste nieuws

Actueel

Als gespecialiseerd advocaat in het bestuursrecht is het van belang om op de hoogte te zijn én te blijven van de actualiteit en laatste ontwikkelingen. Wij laten u graag kennismaken met deze ontwikkelingen, bijzondere cases en meest interessante vraagstukken. 

Ruimere toegang tot bestuursrechter
De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: de Afdeling) heeft recent twee richtinggevende [...]
Alles over de Omgevingswet
Het belangrijkste doel van de Omgevingswet is het vereenvoudigen en samenbrengen van regels voor ruimtelijke [...]
Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW)
De coronamaatregelen hebben grote gevolgen voor veel bedrijven. De overheid heeft daarom de Tijdelijke Noodmaatregel [...]