073 7200 200

Omgevingsvergunning bouwen, gebruik, milieu en natuur

Tot een aantal jaren geleden waren er op ruimtelijke ordeningsgebied tal van verschillende vergunningen nodig als u uw bedrijf wilde uitbreiden of een locatie wilde ontwikkelen. Er gold een ondoorzichtig woud van regels en voor elke vergunning was een aparte procedure nodig.

Sinds de inwerkingtreding van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) is dit aanmerkelijk vereenvoudigd. Met de Wabo is de omgevingsvergunning geïntroduceerd. Eén vergunning waarin alle ruimtelijke aspecten – bouwen, gebruik, monumenten, ruimte, natuur en milieu- zijn geïntegreerd.

Aanvragen omgevingsvergunning

Het aanvragen van een omgevingsvergunning kan via de website van de gemeente waar het project plaatsvindt of via het OLO (Omgevingsloket Online). Het is verstandig om op tijd een vergunningencheck te doen, zodat u weet of en welke vergunning(en) is vereist. Zeker bij een omvangrijk project is het verstandig om niet alleen een vergunningencheck te doen maar ook om een quickscan te laten uitvoeren naar alle omgevingsaspecten van uw plan en om mogelijke risico’s vroegtijdig in beeld te brengen. Wij zijn u hierbij graag van dienst.

Procedure omgevingsvergunning

In de Wabo is de procedure voor een omgevingsvergunning sterk vereenvoudigd. Basisregel is dat een omgevingsvergunning wordt voorbereid met de reguliere procedure. Dat wil zeggen dat het bevoegd gezag binnen acht weken moet beslissen op de aanvraag. Interessant is dat als het bevoegd gezag niet op tijd beslist, de Lex silencio positivo geldt. Dat wil zeggen dat de gewenste beschikking van rechtswege is verkregen.

In de uitzonderingsgevallen is de uitgebreide procedure van toepassing. Deze procedure wordt gevoerd volgens afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht. Het bevoegd orgaan moet dan binnen 26 weken beslissen. Hierbij geldt de Lex silencio positivo niet. Deze procedure is bijvoorbeeld van toepassing bij een buitenplanse afwijking van het bestemmingsplan, het oprichten van een inrichting (omgevingsvergunning milieu) en slopen of ingrijpend wijzigen van een rijksmonument.

Advies nodig?

Heeft u advies nodig over een omgevingsvergunning voor natuur en milieu, bouwen, gebruik, of monumenten? De specialisten van Snijders Bestuursrecht zijn u graag van dienst en helpen u met het aanvragen van de omgevingsvergunning, het doen van een vergunningencheck of het laten uitvoeren van een quickscan naar de mogelijke risico’s.

Wat klanten over ons zeggen

Referenties

Bent u op zoek naar een bestuursrecht advocaat die uw belangen op een zorgvuldige en adequate manier behartigt. Een advocaat die de weg binnen de bestuursrechtspraak en wet- en regelgeving als geen ander kent? Snijders Bestuursrecht is zo een advocatenkantoor. Veel mensen kiezen voor ons als advocaat bestuursrecht door onze duidelijke, laagdrempelige en deskundige manier van werken.

Klantbeoordeling Op basis van 3 referenties
9,0

Bedankt voor de fijne samenwerking. Ik wil je enorm bedanken voor jouw hulp en de krachtige brief!

Ilhem Mess

Mijn ervaringen met Snijders zijn louter positief. Wij hadden een stikstofprobleem en ik had op  zeer korte termijn juridisch advies nodig. Ze vonden de tijd voor mij en hebben ons de goede richting in gestuurd om het op te lossen.

Alex van Veen
Napoleon Grills/Wolf Steel Europe BV

Wij wilden graag een project lostrekken bij de Gemeente Tilburg. Hiervoor heeft Snijders Bestuursrecht een memo geschreven dat wij hebben ingebracht. Gemeente Tilburg vond de memo zeer verhelderend en duidelijk. Iets wat ze niet vaak mee maakten, omdat er meestal wollige taal gebruikt wordt. Dus mijn dank daarvoor!

Helmut Hetzenauer
HIG Invest

Het laatste nieuws

Actueel

Als gespecialiseerd advocaat in het bestuursrecht is het van belang om op de hoogte te zijn én te blijven van de actualiteit en laatste ontwikkelingen. Wij laten u graag kennismaken met deze ontwikkelingen, bijzondere cases en meest interessante vraagstukken. 

Ruimere toegang tot bestuursrechter
De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: de Afdeling) heeft recent twee richtinggevende [...]
Alles over de Omgevingswet
Het belangrijkste doel van de Omgevingswet is het vereenvoudigen en samenbrengen van regels voor ruimtelijke [...]
Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW)
De coronamaatregelen hebben grote gevolgen voor veel bedrijven. De overheid heeft daarom de Tijdelijke Noodmaatregel [...]